Geef je haar een boost met rijstwater! *

rijstwater

Ik kijk in de spiegel en schrik van wat ik zie. Droge plukken haar staan alle kanten op. Hoe ga ik dit ooit weer normaal krijgen? Een gewoon haarmasker is niet genoeg, mijn haar heeft meer nodig. Een mooi moment om rijstwater eens te proberen…

Wat is rijstwater?

Rijstwater is water waarin rijst heeft gelegen. Of je er nou rijst in hebt gekookt of niet, dit is rijstwater. Wil je rijstwater gebruiken als extra boost
voor je haar, dan kan je beter geen water gebruiken waarin rijst heeft gekookt. Dan kan je beter gefermenteerd rijstwater gebruiken. Dit maak je makkelijk zelf (hoe daar kom ik zo op terug) en bevat veel meer vitamines dan wanneer je het water hebt gekookt. Geen zin om het zelf te maken? Tegenwoordig kan je het ook kant en klaar kopen!

Wat doet rijstwater voor je haar?

Er wordt gezegd dat rijstwater de haargroei stimuleert. Rijstwater zit boordevol vitamines, mineralen, eiwitten, antioxidanten en aminozuren. Rijstwater verhoogt de elasticiteit van je haar waardoor het minder breekbaar wordt en het beschermt je haar tegen invloeden van buitenaf. Het herstelt je haar (nadat je het bijvoorbeeld hebt laten verven) en biedt een langdurige bescherming. Rijstwater maakt je haar glad en zacht en regelmatig spoelen met rijstwater zorgt voor zichtbaar gezonder haar (bron).

rijstwater

Hoe maak je rijstwater?

Het maken van gefermenteerd rijstwater is ontzettend eenvoudig. Zorg dat je 1/3 deel biologische rijst gebruikt op 2/3 deel water. Als eerste spoel je de rijst af onder de kraan. Dit water laat je wegspoelen. Vervolgens doe je de rijst in een glazen pot. Hier doe je vervolgens het water bij. Roer het water met de rijst even goed door elkaar. Deksel op de pot en zet de pot op een donkere plek buiten de koelkast (bijvoorbeeld onderin het gootsteenkastje). Laat dit tenminste 24 uur staan, maar vergeet niet om af en toe even met de pot te schudden. Na 24 uur is je rijstwater klaar. Zeef de rijst eruit, vang het water op en het is klaar om te gebruiken. Vanaf dit punt is het eventueel nog 5 dagen houdbaar in de koelkast.

Rice Up! Rijstwater

Geen zin om zelf rijstwater te maken? Tegenwoordig kan je ook kant en klaar rijstwater kopen! Rice Up! Rijstwater is er in verschillende geuren met elk een andere extra werking. Wil je een natuurlijke proteïne behandeling maar daarbij ook haargroei bevorderen en zorgen voor extra bloedcirculatie in de hoofdhuid? Kies dan voor Rice Up! Rijstwater Pepermunt. Deze variant heeft ook nog een kalmerende, ontstekingsremmende en reinigende werking. Heb je last van haarverlies en roos? Kies dan voor Rice Up! Rijstwater Lavendel.
De variant Rice Up! Rijstwater Rozemarijn gaat dunner wordend haar tegen, bevat veel antioxidanten en stimuleert de haarzakjes. 

Het rijstwater van Rice Up! wordt bevroren bezorgd. Meteen nadat je het pakketje in ontvangst hebt genomen vries je de flessen weer in en zo kan je ze uit de vriezer halen op het moment dat je ze wilt gebruiken. Ongeveer 24 uur van tevoren haal je de fles uit de vriezer zodat het helemaal ontdooit is wanneer je het gaat gebruiken. Schud de fles goed voor gebruik en mocht je nog rijstwater overhouden dan kan je dit nog maximaal 7 dagen in de koelkast bewaren.

Koop je kant en klare rijstwater hier!

rijstwater voor je haar

Hoe gebruik je rijstwater?

Als eerste was je je haren. Maak je haren handdoek droog en dan kan je aan de slag. Er zijn twee manieren, de eerste is de bowl methode. Doe het rijstwater in een grote kom. Pak daarnaast een andere grote kom om het water mee op te vangen. Het makkelijkste is het om over de badrand heen te hangen. Dip je haar zover mogelijk in de kom met rijstwater. Als je omhoog komt, zet je de andere kom onder je druipende haar, om het water zoveel mogelijk op te vangen. Schenk het overige rijstwater over je hoofdhuid en masseer het even flink in. Zorg dat je hele haar nat is van het rijstwater. Herhaal dit een paar keer, totdat je het gevoel hebt dat je haar helemaal doordrenkt is met rijstwater. Maak dan een knotje, zet een douchemuts op, wikkel er een handdoek omheen (op eventuele druppels op te vangen) en laat het een half uur intrekken.

De tweede manier is door het rijstwater in een sprayflacon over te gieten. Bij Rice Up! krijg je bij sommige pakketen er eentje bij je bestelling, heel handig! Vervolgens spray je je haar helemaal nat. Vergeet je hoofdhuid niet. Even goed op je hoofdhuid inmasseren en je haren goed doorkammen zodat het echt overal zit. Deze methode is wat zuiniger dan de bowl methode, daarbij gebruik ik namelijk een hele fles rijstwater per keer en met de sprayflacon maar een halve fles. Mocht je benieuwd zijn naar beide methodes, op mijn Instagram vind je een Reels van de spraymethode en bij mijn highlights vind je een filmpje van de bowl methode.

Na de rijstwater spoeling

Na een half uur spoel je het rijstwater uit je haar. Als je zelf rijstwater hebt gemaakt dan kan je haar wat stug worden na de behandeling. Daarom kan je ervoor kiezen om af te sluiten met een haarmasker. Na het uitspoelen van dit masker kan je je haar stylen zoals je gewend bent. Na het gebruik van Rice Up! heb ik geen masker hoeven gebruiken omdat mijn haar al lekker zacht aanvoelde, wel heb ik er bewust voor gekozen om een leave in en gel zonder proteïne te gebruiken. Je kan dit proces twee keer per week herhalen voor sterker, gezonder en sneller groeiend haar. Voor de curly girls onder ons, pas wel op voor een proteïne overload. Een rijstwater behandeling geeft een proteïneboost, dus als je deze behandeling te vaak uitvoert dan kan het teveel worden.

rijstwater

Mijn resultaat

Inmiddels heb ik mijn haar al meerdere rijstwater behandelingen mogen geven. Zowel met zelfgemaakt rijstwater als met de flessen van Rice Up! en ik ben fan! Nou ben ik wat sommige dingen betreft nogal makkelijk uitgevallen dus ik vind de heerlijk geurende flessen rijstwater van Rice Up! ideaal. Tintelt lekker fris op je hoofd (houd ik van) en de geur doet je aan een wellness denken, love it! Zeker de moeite waard om eens te proberen dus!

Heb jij wel eens rijstwater gebruikt voor je haar? En wat vond je ervan?

rijstwater

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.