Jasmina: Recept kipballetjes
Wat leuk, ik mag mijn eerste recept met jullie delen, super leuk, maar tegelijk ook een beetje spannend hoor. Ik heb ervoor gekozen om pikante kipballetjes voor jullie te maken!
Kipballetjes
Kokkerellen is iets wat me altijd energie blijft geven en ik hou er dus ook van om steeds iets nieuws uit te proberen. Stiekem vind ik al dat lekkers opeten dus nog veel leuker. In het weekend probeer ik graag weer nieuwe dingen uit. Deze kipballetjes zijn zo lekker, dat je je vingers er bij af kunt likken! Wil jij dus iets anders op tafel zetten als je visite krijgt, dan de gebruikelijke borrelnootjes of blokjes kaas? Probeer dan deze kipballetjes te maken, en je scoort zeker punten.
Voor in de vriezer
Kip valt ook bij de meeste mensen (behalve de vegetariërs dan) vaak wel goed in de smaak en is ook de meest voorkomende én gegeten vogelsoort ter wereld. Ik weet zeker dat deze kipballetjes ook in de smaak vallen bij de kids, alleen moet je dan misschien wel de Madam Jeanette uit het recept weglaten. Mijn kleine monster mag dan gek zijn op pittig eten, dat zijn niet alle kinderen. Deze balletjes zijn ook snel en gemakkelijk te maken en je kunt ze ook lekker invriezen voor later. Ik maak dan vaak ook een grote batch en bak ze als ik dus onverwacht bezoek krijg. Zo heb ik altijd iets lekkers in huis. Perfect toch?
Wat heb je nodig?
- 1 kilo kipgehakt
- 1 ui
- 5 teentjes knoflook
- een klein stukje madam Jeannette (dit is een hete Surinaamse peper en je kan het tegenwoordig ook gewoon bij de Appie kopen)
- chilisaus
- een handje paneermeel
- 2 eieren
- Een pak cornflakes
- 1 kopje bloem
- een beetje lauw water
- zout op smaak
- zonnebloemolie om de balletjes in te bakken
- een klein beetje water om aan de knoflook en uien toe te voegen bij het fijnmalen
Hoe maak je het?
1. Snijd als eerste de knoflook, uien en madam Jeanette klein en maak het daarna nog fijner met een staafmixer en een heel klein beetje water totdat je een vloeibare substantie krijgt .
2. Was daarna het kipgehakt goed in een zeef en laat deze uitlekken. Meng deze vervolgens met de knoflook, ui en madam Jeanette. Voeg intussen ook zout op smaak, paneermeel en de eieren toe.
3. Kneed het geheel vervolgens goed en laat het daarna afgedekt een halfuurtje in de koelkast staan.
4. Maak daarna kleine balletjes van het mengsel.
5. Maak ondertussen een papje van de bloem, het water en een beetje chilisaus, meng dit met elkaar en haal vervolgens de balletjes hier doorheen
6. Dip de balletjes meteen hierna door de cornflakes en bak ze als laatste goudbruin in zonnebloemolie
7. Serveer de kipballetjes met zoet zure chilisaus of currysaus.
Tip: Ben je niet zo van het crunchy gedeelte om de kipballetjes, dan kan je natuurlijk de cornflakes ook vervangen door paneermeel. Zo zijn ze nog wel krokant, alleen wat minder crunchy zonder stukjes. Eet de balletjes wel warm, want dan zijn ze het allerlekkerste.
Wil je het hapje nog heter hebben? Maak dan een sausje van tomatenketchup, fijngestampte Madam Jeanette en een theelepel suiker. Te lekker voor worden maar wel heel heet!
Vind je deze hoeveelheid kipballetjes toch net iets too much? Halveer dan alle ingrediënten. Met het kipgehakt die je dan over hebt, kun je ook lekkere Surinaamse vleesbroodjes maken.
Eet smakelijk!
Laat je op Facebook het resultaat zien als je deze kipballetjes hebt gemaakt?
Geef een reactie