Jelske: Taal is eigenlijk niet zo, maar toch ook wel, mijn ding

Al bijna een jaar schrijf ik met veel plezier maandelijks als gastblogger voor Aukjeswereld. Misschien is het jullie al opgevallen, maar mijn schrijftaal is meestal niet foutloos. Vooral die verschrikkelijke ‘d’ of ‘t’ of ‘dt’. Deze overtuiging weerhield mij jarenlang van schrijven. Bang om fouten te maken, bang om er op aangekeken te worden… Ik was overtuigd dat ik het niet kon. Dat ik geen talenknobbel had en dat ik het nooit zou leren.

Een aantal jaren geleden schreef ik een stuk voor een pedagoog. Ik was door haar geïnspireerd, waardoor ik met haar in contact wilde komen en schreef een stuk vanuit mijn hart. Na 85x doorlezen, 10x spellingscontrole toegepast te hebben en ik mijn man voor de 15e keer vroeg: “Wil je hem nog een keer controleren op fouten?” Durfde ik het toe te sturen. Ze was dolenthousiast en vroeg; “Bloggen, is dat niets voor jou?”

Hm, is schrijven iets voor mij? Schrijven is leuk, maar of dit mijn hoofddoel moest worden? Ik zie zeker wel de meerwaarde van bloggen, mensen informeren en inspireren over belangrijke informatie, zodat andere daar wellicht ook iets aan hebben. Daarnaast is het fijn als we het wiel niet telkens opnieuw uit hoeven te vinden. Maar fulltime bloggen, daar ben ik nog steeds niet over uit. Ik wil voor nu vooral informatieve stukken schrijven.

Overtuiging
Ben jij wel eens overtuigd van jezelf dat je iets echt NIET kan? Net zoals mijn talenknobbel, die ik dus niet bezit? Tenminste dat was mijn overtuiging. Ik ben namelijk door uitspraken in mijn school- en jeugdjaren gaan geloven dat ik er niets aan kon doen dat ik taal moeilijk vond. Dat zat blijkbaar niet in mijn genen? Daarnaast kan je niet overal goed in zijn en maar niet te spreken over die talenknobbel waar iedereen het altijd over heeft.

“Ze is enorm creatief, maar een talenknobbel heeft ze niet hoor.”
“Talen kan ik ook niet, dat heb je dan van mij.”
“Niet iedereen kan goed zijn in taal.”

Deze uitspraken kunnen dus bijdragen aan een overtuiging. Ik heb blijkbaar geen talenknobbel, het zit niet in mijn genen en daarnaast ben ik al goed in sport, rekenen en op creatieve vlakken. Ik raakte overtuigd dat het een vaststaand feit is, ook wel een fixed mindset genoemd door Carol Dweck.

Door deze overtuiging geef je al op, voordat je start of verder gaat. Waarom je hiervan overtuigd raakt en hoe je dit kan veranderen lees je hier: Ben jij overtuigd dat je slim bent?

Je hebt het gevoel dat je er niets aan kan doen. Gelukkig is het tegendeel waar. Je kan dit wel degelijk veranderen, het zit namelijk in jouw handelen. Ten eerste heeft niemand een talenknobbel 😉 een taal leren heeft vrij weinig te maken met jouw genen, je hebt een potentieel talent en dat moet je benutten door er mee aan de slag te gaan. Stel dat een hoogbegaafde zijn potentieel talent niet benut door dingen te proberen en zichzelf te ontwikkelen, dan zal een gemiddeld talent het hoogbegaafde talent vooruit kunnen streven door inzet en ontwikkeling. Dit alleen door een growth mindset!

In mijn geval is er waarschijnlijk een kennisgat ontstaan met mijn d’s, t’s en dt’s. Een kennisgat ontstaat omdat je bijvoorbeeld ziek bent geweest op school, waardoor je dus eigenlijk achter de feiten aanloopt. Deze probeer ik nu langzaam te dichten door fouten te maken, theorie te begrijpen en toe te passen. Oftewel door het aan te pakken. Ik ben namelijk niet meer overtuigd dat ik dit niet kan en dat ik hier niets aan kan doen, ik weet nu dat ik dit kan verbeteren, ik zal alleen wat harder moeten werken dan bij een van mijn andere talenten.

Op onderstaande link heb ik een blog geschreven met een verdieping over dit onderwerp met daarbij tips, hoe je makkelijk jouw uitspraken kan wijzigen naar een groeiende mindset (growth mindset).

Heb jij ook een overtuiging bij jezelf gesignaleerd?

Mocht je iets aan mijn blog hebben, laat gerust een berichtje achter!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.