Je kind heeft letselschade opgelopen: wat nu? *

Er gaat niets boven de angst van een ouder dat hun kind iets overkomt. Je wilt natuurlijk dat je kinderen veilig en gelukkig opgroeien. Maar hoe voorzichtig we ook zijn, het kan gewoon gebeuren dat je kind betrokken raakt bij een ongeluk en zich bezeert. In Nederland zijn er speciale wettelijke beschermingen voor kinderen. Dus als je kind jonger dan 14 jaar is en betrokken raakt bij een verkeersongeval, dan wordt de schade altijd volledig vergoed, zelfs als het ongeval hun eigen schuld was. Hersenletsel is een ernstig risico voor kinderen, wat grote invloed kan hebben op hun toekomst. Ongevallen kunnen overal gebeuren, zoals op straat, tijdens gymles of met paardrijden.

Aansprakelijkheid en letselschade bij kinderen

Als je kind letsel oploopt door een ongeval, geldt dezelfde regel als voor volwassenen: wie het ongeval veroorzaakt, is ook verantwoordelijk voor de schade. Dit is ook zo als je kind gewond raakt door een huisdier, zoals een hond. In zo’n geval is de eigenaar van het dier aansprakelijk voor de letselschade.

Aansprakelijkheid bij letselschade door andere kinderen

Is de schade veroorzaakt door een ander kind? In dat geval hangt de aansprakelijkheid af van de leeftijd van dat kind. Tot hun 14e zijn de ouders verantwoordelijk voor eventuele schade veroorzaakt door hun kind. Tussen de 14 en 15 jaar blijven ouders aansprakelijk, tenzij ze kunnen aantonen dat ze er alles aan hebben gedaan om het ongeval te voorkomen. Vanaf 16 jaar is het kind zelf verantwoordelijk, maar als ouders wisten van het risicovolle gedrag van hun kind, kunnen zij ook nog aangesproken worden.

Bijzondere regels in het verkeer

In het verkeer zijn er speciale regels voor kinderen. Omdat kinderen minder verkeersinzicht hebben, ziet de Nederlandse wet hen als kwetsbaardere deelnemers. Daarom is bij een verkeersongeluk waarbij een kind jonger dan 14 jaar betrokken is, de tegenpartij altijd volledig aansprakelijk voor de schade, ongeacht wie de schuld heeft. Slechts in zeer uitzonderlijke gevallen, zoals overmacht, kan de tegenpartij aan deze verantwoordelijkheid ontsnappen.

Schadevergoeding en toekomstperspectief

Het berekenen van smartengeld voor een kind is ingewikkelder dan voor een volwassene. Sommige kosten zijn hetzelfde, zoals medische uitgaven, smartengeld, reiskosten en vergoedingen voor materiële schade. Maar bij kinderen is het lastiger om de lange termijn gevolgen van het letsel in te schatten. Een ongeluk kan diepgaande effecten hebben op hun ontwikkeling, zoals problemen met concentratie of angststoornissen die later in het leven nog kunnen spelen.

De BEM-clausule en afwikkeling van letselschadezaken

Als een minderjarig kind een schadevergoeding krijgt, moet dit bedrag worden gestort op een rekening met een BEM-clausule. Deze clausule zorgt ervoor dat het geld vaststaat tot het kind volwassen is. Ouders mogen het geld van deze rekening alleen gebruiken voor uitgaven die direct te maken hebben met het letsel van het kind en dat ook alleen met toestemming van de rechtbank. Laat je helpen door een expert zoals Drost Letselschade om dit in goede banen te leiden.

Advies en juridische hulp

Bij het afhandelen van letselschadezaken voor kinderen is gespecialiseerde juridische hulp cruciaal. Het is belangrijk om een expert in te schakelen die vertrouwd is met de complexiteit van deze zaken. Zo’n professional helpt niet alleen met het bepalen van de omvang van de letselschade, maar zorgt er ook voor dat er een eerlijke schadevergoeding komt die rekening houdt met de toekomstige behoeften van het kind.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.