Besparen op verwarming *

besparen op verwarming

Je moet er nu waarschijnlijk totaal niet aan denken, maar straks in het najaar gaat de verwarming toch echt weer aan. En met de energieprijzen van dit moment is dat niet bepaald een pretje, daarom is het fijn om alvast een plan klaar te hebben om te besparen op verwarming kosten…

Energie besparen verwarming

Een van de eerste dingen die ik altijd doe zodra het warmer wordt, is de verwarming uitdraaien. Bij ons in huis blijft de temperatuur altijd redelijk constant, dus zo kunnen we wel maanden genieten van dezelfde temperatuur zonder daar al teveel voor te betalen. Maar tegen de tijd dat het weer kouder wordt, wil ik die verwarming op een gegeven moment toch echt weer aan. Door een verwarming ventilator te bevestigen op of onder je radiator, geeft je verwarming meer warmte af waardoor je ketel minder vaak en lang brandt. Het gevolg, je stookt veel zuiniger en dus een minder hoge energierekening.

Maar hoe stook je zuinig?

Zuinig stoken klinkt natuurlijk als muziek in je oren klinkt, maar hoe werkt dat dan? De uitgangstemperatuur bij de meeste ketels staat tussen de 75 tot 90 graden. Met de Heatfan kan deze meestal worden teruggezet met ongeveer 15 graden naar 60 tot 65 graden. Samen met de Heatfan wordt dan alsnog de oorspronkelijke capaciteit bereikt en zo stook je dus lekker zuinig.  Je kunt op deze manier maandelijks wel 15 tot 20 % (met uitschieters naar tot 30%) besparen op de hoeveelheid gas voor het verwarmen van het huis.

Een graadje minder

Daarnaast is het goed om in de koudere maanden na te denken over de hoogte van de verwarming. Hier in huis staat hij meestal op 20 graden, maar wist je dat je tot wel 100 euro per jaar kunt besparen door de verwarming slechts één graad omlaag te zetten? En als je het koud vindt, dan kruip je toch gezellig onder een dekentje met je partner 😉

Alle kamers verwarmen of niet?

En tot slot is het goed om eens na te gaan of de verwarming niet (per ongeluk) aan staat op onnodige plekken in huis. Denk goed na of het nodig is om alle kamers te verwarmen of niet. Wist je dat het heel gezond is om in een kamer van ongeveer 18 graden te slapen? Dus grote kans dat je op de slaapkamer de verwarming al uit kunt draaien. En ook op zolder hoeft de verwarming waarschijnlijk niet elke dag aan te staan. Zelf heb ik gemerkt dat de kinderen ook wel eens een verwarming (onbedoeld) aan draaien. Dus zeker geen overbodige luxe om alle radiatoren eens in de zoveel tijd eens even extra te controleren, zodat je niet voor verrassingen komt te staan bij de energieafrekening.

Hoe hoog staat de verwarming bij jou thuis in de winter? Ben jij van het besparen door liever met een trui aan op de bank te kruipen of zet je toch liever de verwarming een graadje hoger?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.