Lijfrente: dit moet je erover weten *

lijfrente

Een lijfrente-uitkering is eigenlijk precies wat de naam suggereert: een uitkering die iemand ontvangt op basis van zijn of haar levensduur. Meestal is dit een maandelijks bedrag dat voor een vastgestelde of onbepaalde tijd wordt uitbetaald. Hoewel het ook mogelijk is om per kwartaal, halfjaar of jaar uit te keren, gebeurt dat maar zelden. In meer dan 90% van de gevallen betreft het een pensioensituatie, waarbij de uitkering dient als volledig pensioen (bovenop de AOW) of als aanvulling op een klein pensioen.

Opbouw van een lijfrente

Het antwoord op de vraag: “Wat is lijfrente?” zou nu beantwoord moeten zijn. Maar weet wel dat er voor het opbouwen van een lijfrente een goede financiële planning nodig is. Hoe dat proces er precies uitziet hangt sterk af van hoe je je pensioen regelt. Het zou in principe aardig wat belastingvoordeel op moeten leveren, omdat je de betaalde premies kunt aftrekken van je belastbaar inkomen. Net zoals bij een pensioenregeling waarbij belasting direct van je salaris wordt ingehouden, kun je bij een lijfrente de premies aftrekken van je inkomstenbelasting.

Belastingvoordeel

Het belastingvoordeel is dus erg belangrijk. Je kunt namelijk de premies en stortingen aftrekken van je belasting. Dit is weer afhankelijk van de belastingschijf en kan een voordeel van 36,97% of zelfs 49,50% opleveren. Daardoor vinden veel mensen het aantrekkelijk om een lijfrente op te bouwen als aanvulling op hun pensioen. Kijk voor meer informatie ook eens op de website van de Belastingdienst.

Verschil tussen bancaire en verzekerde lijfrente

Er zijn twee soorten lijfrentes: bancaire en verzekerde. Bancaire lijfrentes worden aangeboden door banken en hebben vaak lagere kosten dan verzekerde lijfrentes. Maar de uitkeringen van bancaire lijfrentes duren meestal tussen de 5 en 20 jaar en dat is een stuk korter. Verzekerde lijfrentes kunnen daarentegen levenslang uitkeren. Dit maakt ze over het algemeen een veiligere keuze voor wie een langdurig aanvullend inkomen nodig heeft.

Rentestand en beleggingen

De hoogte van de lijfrente-uitkeringen hangt ook sterk af van de rentestand. Bij een lage rente krijg je minder uitgekeerd dan bij een hoge rente. Beleggingslijfrentes zijn flexibeler maar ook risicovoller, afhankelijk van je beleggingsstrategie, of je nu defensief, neutraal of offensief belegt.

Waar moet je op letten bij het afsluiten van een lijfrente?

Wil je ook een lijfrente afsluiten? Dan moet je ook nadenken over wat er gebeurt na je overlijden. Bij verzekerde lijfrentes kunnen de uitkeringen na je dood alleen naar je partner gaan. Bij bancaire lijfrentes ontvangen je nabestaanden de uitkeringen voor de rest van de afgesproken periode.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.